Învățământul dual, tema centrală a Forumului Educației, de la Iași

Date:

Forumul Educației. Învățământ dual – Retrospective și proiecții în noul context legislativ a fost organizat, la Iași, de Asociația Profesorilor Liberali LIBEREDIS și a reunit inspectori școlari generali și generali adjuncți, inspectori pentru învățământ profesional și tehnic, directori și profesori în licee și colegii tennice din județele Botoșani, Iași și Suceava. Forumul a prilejuit o analiză nuanțată privitoare la segmentul învățământului dual și la ancorele de dezvoltare care pot garanta o mai bună inserție a absolvenților pe piața muncii.

Evenimentul regional desfășurat la Palas, în Sala Chopin, s-a bucurat de participarea domnului Secretar de Stat în Ministerul Educației Sorin Ion și de o largă reprezentare a autorităților publice la nivel național, județean și local prin prezența domnului Președinte al Senatului Nicolae Ciucă, a domnilor deputați Alexandru Muraru și Sorin Năcuță, a domnului Președinte al Consiliului Județean Iași Costel Alexe și a domnului Primar al Municipiului Iași Mihai Chirica.

“Învățământul dual va rămâne și în anii următori cea mai ofertantă rută de pregătire profesională pentru absolvenții de gimnaziu care vor să învețe temeinic o meserie, mai ales în contextul dezvoltării celor 29 de campusuri regionale înființate în baza parteneriatului dintre școli, universități și companii”, a declarat inspectorul școlar general al ISJ Iași, Luciana Antoci.

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a vorbit, la Forumul de la Iași, despre provocările din educație.

În calitate de prim-ministru, liberalul a propus construirea a 20 de campusuri dual-profesionale, o legătură verticală între învățământul preuniversitar și cel universitar, adică între școli, licee profesionale sau școli profesionale și universități, ceea ce se pare că funcționează foarte bine.

„Vom continua acest program pentru că educația în România are nevoie de sprijin, viziune modernă și de păstrarea valorilor care ne definesc. Mulți spun că tehnologia avansează rapid și va fi din ce în ce mai pregnantă în educație. Adevărat! Dar niciun instrument digital nu va înlocui sufletul unui profesor dedicat. Cred cu tărie că o Românie prosperă și sigură este o Românie în care dascălii sunt respectați și în care salariile acestora vor fi la nivelul celor din sănătate.”, a transmis Nicolae Ciucă.

“Educația este pașaportul către o lume mai bună. Le spun asta tuturor, în calitate de președinte al Consiliului Județean Iași, de părinte și de om ale cărui reușite în viață sunt strâns legate de faptul că am avut acces la educație și profesori extraordinari care să mă îndrume. Asta îmi doresc și pentru toți copiii din județul Iași, să aibă parte de buni îndrumători, și știu că au, dacă este să ne raportăm la rezultatele extraordinare pe care profesorii din județul Iași le-au obținut la titularizare, să aibă parte de condiții bune de studiu, și la asta lucrăm constant, iar prin proiectul amplu cu finanțare de 100 de milioane de lei prin PNRR suntem în plin proces de dotare a 108 unități de învățământ cu mobilier și echipament, și să aibă acces la educație, iar pentru asta urmează chiar în zilele următoare să ajungă în județul nostru primele 26 de microbuze electrice pe care le-am achiziționat tot cu fonduri din PNRR.
Vreau să-i mulțumesc doamnei inspector Luciana Antoci și întregii echipe de la lSJ pentru parteneriatul constructiv pe care l-am avut în ultimii ani. Împreună am reușit să identificăm mai bine nevoile din județ și să începem să lucrăm la ceea ce consider a fi un obiectiv prioritar: accesul la educație pentru toți copiii”, a declarat președintele Consiliului Județean, Costel Alexe.

Distribuie:

Alte știri

Mai multe articole pe aceeași temă
Conexe

Costel Dolachi: “Ieșenii au nevoie de reprezentare reală, nu de marionete politice!”

Costel Dolachi, candidat PNL Iași la Camera Deputaților, a...

PSD Iași trece de la fapte la vorbe

PSD Iași nu se dezminte și asemenea marelui său...